Analyse,  Onderzoeksgericht,  Organiseren,  Reflecteren,  Werk interdisciplinair samen

De Gestapelde stad

Opdracht

De eerste opdracht voor architectuuranalyse was het bespreken van een woning die voor ons architecturaal een inspiratiebron zou kunnen zijn. Naast de analyse van de belangrijke aspecten, waaronder oriëntatie, lichtinval, materiaalkeuze, indeling, … moet ook worden aangegeven waarom deze woning / gebouw jouw aandacht trok.

Bespreking

We hebben gekozen voor een woning van de architecten Cuypers & Q omdat ik dit een mooi voorbeeld vind van een zeer functionele, moderne stadswoning. Ondanks het feit dat het een rijwoning is, heeft de woning zeer veel lichtinval en geeft ze een ruimtelijk gevoel.

De troeven van de woning zijn:

–          Bijzondere indeling

De woning met de naam ‘Gestapelde stad’ kan onderverdeeld worden in twee grote blokken: de werkruimte en de
leefruimte. Dit wordt nog benadrukt door het feit dat beide gedeeltes niet rechtstreeks met elkaar verbonden zijn. De werkruimte bevindt zich ondergronds en beslaat twee verdiepingen. Het gelijkvloers van de woning dient als overgangsfase tussen het werkgedeelte en het privé- gedeelte.

–          Sublieme lichtinval

We merken op dat alle functies die geen direct licht nodig hebben zich in het middelste deel van de woning bevinden. En ook daar werd gezorgd dat er geen direct daglicht verloren gaat door bvb de lift in een glazen koker te plaatsen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *