Analyse,  Onderzoeksgericht,  Organiseren,  Werk interdisciplinair samen

Grafische synthese | Minimalisme

Opdracht

Deze opdracht vereist niet alleen inzicht in de verschillende architectuurstromingen, maar ook creativiteit. Belangrijk is om de gekozen stroming grafisch voor te stellen, en nadien een duidelijke presentatie te geven aan de medestudenten. Deze opdracht wordt gerealiseerd per twee.

Bespreking

Onze interesse gaat vooral uit naar sobere architectuur en daarom hebben we gekozen voor minimalisme. Deze stroming staat voor eenvoud, en het “Less is More” principe vind ik zelf heel belangrijk omdat je dan de focus kan leggen op een aantal aspecten. De aandacht kan gaan naar een aantal materialen, naar de functionaliteit, het lichtspel, … en dus effectief naar datgene wat belangrijk is voor het ontwerp. Er wordt gekozen voor geometrische figuren en pure, onbewerkte materialen zoals staal, beton en hout. Bovendien is de lichtinval vaak bepalend om de aandacht te vestigen op de belangrijkste elementen van het ontwerp. Alle overbodige elementen die de aandacht kunnen afleiden van de essentie van het ontwerp, zijn er niet. Het minimalisme straalt rust uit in zijn eenvoud en dat hebben we willen overbrengen met dit ontwerp.

 

Bij het zoeken naar inspiratiebeelden over deze architectuurstijl kwamen we al snel terecht bij Tadao Ando, een architect die me ontzettend boeit en die ook deel uitmaakt van deze stroming.

 

De materialen voor onze grafische voorsteliing waren vrij snel gekozen omdat men in het minimalisme overwegend gebruik maakt staal, beton en hout. De uitdaging was om een strak ontwerp te verkrijgen dat duidelijk de essentie van het minimalisme weergeeft.

Na overleg hebben we gekozen voor “The Church of Light” van Tadao Ando omdat bij zijn ontwerp de lichtinval heel uitgesproken is en dit ook goed over te brengen was in ons eigen ontwerp. Het licht wordt gecentraliseerd en komt het gebouw binnen via het kruis. De compositie op zich is sober, de weinige materialen komen goed tot hun recht en de nadruk valt onmiddellijk op de robuuste, strakke betonnen wanden die het geheel ondersteunen. Het staal krijgt ook een duidelijke functie in het geheel. Enerzijds vormt het de strakke belijning van het kruis, en anderzijds dient het, in dit geval geperforeerde staal, als draagwand voor de planten. Ook al is het niet onmiddellijk zichtbaar, toch heeft ook hout een belangrijke plaats in ons ontwerp. Omdat dit materiaal, samen met de planten, zorgt voor een warmere sfeer hebben we dit vooral verwerkt aan de binnenzijde en in de beslotenheid van het gebouw. Wanneer je door het kruis kijkt, kan je het hout dus wel degelijk zien.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *