Analyse,  Vrije tijd

Mijn Huis Mijn Architect | Mandorla

Deze vrijstaande nieuwbouwwoning is gelegen in een zeer bosrijke, landelijke omgeving op de grens van Lier. De naam van de woning verwijst naar de amandelvorm die herhaaldelijk terugkomt in de woning.

De woning is vrij klein (63m2) en ovaalvormig. Deze vorm is ontstaan uit twee cirkels met een doorsnede. De symboliek achter deze vorm is dat beide bewoners én architecten hun eigenheid in het project wilden steken en toch tot een consensus / eenheid – gesymboliseerd door de doorsnede – wensten te komen. De vloer in het woongedeelte geeft dit ook duidelijk weer.

Hun ideologie is om een woning te ontwerpen / bouwen die bio-ecologisch is. Meer dan 80% van de gebruikte materialen zijn afbreekbaar in de natuur. De basis van de woning is houtskeletbouw Aan de buitenzijde zijn de muren bekleed met kastanje leitjes en aan de binnenzijde zijn de muren afgewerkt met leem, een materiaal dat voor een goede ventilatie zorgt en de luchtvochtigheid reguleert. Het dak is een grasdak, en heeft de vorm van een amandel. Ook het opvallende dakraam in het midden heeft deze specifieke amandelvorm. Voor extra isolatie heeft men gebruik gemaakt van cellulose die tussen de houten platen werd gespoten.

De vloer werd bekleed met parket van perelaar en de verwarming van zowel de woning als het water gebeurd door een pelletkachel. Er werd wandverwarming verwerkt in de binnenmuren zodat de ganse ruimte gelijkmatig verwarmd wordt.

De badkamer werd volledig gemaakt in Tadelakt, een Marokkaans kalkpoeder, dat vergelijkbaar is met pleister, maar waterdicht is. Het is een zeer arbeidsintensief proces om tot een mooi resultaat te komen.

Doordat het een verzonken woning is – de vloer ligt onder het maaioppervlak – lijkt de woning nog meer op te gaan in haar omgeving en komt de natuur bijna tot binnen.

Tot slot wou ik nog twee andere zaken vermelden, die mijn aandacht trokken. De bewoners hebben ervoor gekozen geen ijskast te plaatsen, maar een koele ruimte voorzien onder de vloer.  Ook de waterhuishouding is spectaculair. Ze hebben twee regenputten van 5000 liter waar ze neerslag in opvangen. Dit water stroomt door een kleine vijver met lavastenen en moerasplanten en wordt er gezuiverd en gemineraliseerd. Daarna wordt het water in de woning gebruikt in de keuken en de badkamer. Het afvalwater wordt opgevangen in een bekken en ondergaat tweemaal een zuivering, opnieuw door middel van lavastenen en moerasplanten, om tot slot naar de moestuin te vloeien.

Architect : Sofie Hoet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *