Analyse,  Onderzoeksgericht,  Organiseren,  Werk interdisciplinair samen

Minimalisme | Japan

Opdracht

Er werd gevraagd om een diepgaand onderzoek uit te voeren naar een vrij te kiezen geografisch gedefinieerde architectuurstroming. Na het bespreken en visualiseren van deze stroming moesten we een specifiek architectuurproject kiezen dat representatief is voor deze architectuurstroming. Dit project werd vervolgens verduidelijkt aan de hand van diverse analyseschema’s. Deze opdracht werd gerealiseerd met een medestudent.

Bespreking

We hebben een aantal stromingen onder de loep genomen alvorens te beslissen om het minimalisme in Japan in detail te bespreken.

Het Japans minimalisme straalt soberheid en eenvoud uit, waardoor de vormgeving herleid wordt tot de essentie. Deze lijn wordt doorgetrokken in de materiaalkeuze daar men kiest voor een beperkt aantal materialen: staal, beton, hout en glas.  De aanwezigheid van veel glas zorgt voor een ruimtelijk gevoel en brengt de natuur tot binnen. We hebben dan ook getracht de belangrijkste eigenschappen weer te geven in onze collage.

Het 21st Century Museum of Contemporary Art in Kanazawa werd ontworpen door architectenbureau SANAA en gebouwd in 2004. Het gebouw is een schoolvoorbeeld van Japans minimalisme en de verschillende aspecten van deze stroming zijn zeer duidelijk aanwezig. De zes analyseschema’s –waaronder organigram van clusterfuncties, volumeschema, omgevingsanalyse, plan- en snede analyse, structurele analyse en conceptschema- geven de bijzonderheden van het gebouw weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *