Analyse,  Onderzoeksgericht,  Organiseren,  Werk interdisciplinair samen

Snøhetta

Opdracht

Voor deze analyse wordt er een architect of architectenbureau gekozen waarvan jullie de werken of stroming weten te appreciëren. De werken worden besproken aan de hand van posters en voorgesteld aan de klasgroep. Deze taak wordt per twee gemaakt.

Bespreking

Na mijn studiereis in Scandinavië en een projectweek aan de universiteit VIA in Aarhus wou ik graag de architectengroep Snohetta uit Noorwegen bespreken. Belangrijk om te weten is dat men in Scandinavië in harmonie met de natuur probeert te leven en dit is dan ook bepalend voor de ontwerpen en realisties van Snohetta. Vaak werken ze met spiegelingen van water en zorgen ze er ook voor dat de vorm van het landschap en de omgeving behouden blijft.

Twee belangrijke werken die zij gerealiseerd hebben, zijn het Operahuis in Oslo en het operahuis in Busan (Zuid Korea). Opvallend zijn de gelijkenissen bij beide gebouwen: integratie van de omgeving, soberheid in de kleurkeuze waardoor alles mistig overkomt. Beide gebouwen hellen systematisch waardoor ze perfect passen in het heuvelachtig landschap. Bovendien zijn ze bewandelbaar wat voor een extra dimensie zorgt qua integratie in de omgeving.

Het Operahuis in Oslo hebben we nadien meer in detail geanalyseerd aan de hand van verschillende schema’s: conceptvorming, plattegrond, volumewerking, omgevingsanalyse, plan- en snede- analyse en structurele opbouw komen elk apart aan bod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *