Architectuurproject

Batibouw

Op 1 maart 2019 bezocht ik in het kader van mijn studies TA de Batibouwbeurs te Brussel. Deze beurs biedt een overzicht van de recentste ontwikkelingen met betrekking tot innovatieve technieken en knappe designs en is dus de ideale plek om informatie en inspiratie te verzamelen voor allerhande bouwprojecten. 

Bouwknoop

We starten ons bezoek met een lezing van Steven Beckers, een architect die gespecialiseerd is in circulaire economie. Hieronder verstaat men het hergebruiken, herstellen of aanpassen van materialen zodat de hoeveelheid afval in de wereld aanzienlijk verminderd kan worden. Een goed voorbeeld hiervan is zijn belangrijkste en bekroonde project de BIGH Farm, een stadsboerderij aangelegd op de markthal van Anderlecht. Hij plaatste er een viskwekerij, een duurzame serre en een tuin. Het water van de viskwekerij werd hergebruikt om de planten water te geven. De warmte in de serre wordt bepaald door de hoeveelheid water die de planten krijgen en het openen van de dakvensters in de serre. Zonder hulp van mechanische ventilatie blijft de temperatuur perfect onder controle.  Volgens Beckers zou een globale toepassing van het principe van circulaire economie de afvalberg zodanig reduceren dat het nog niet te laat is om het klimaat in de wereld bij te sturen. 

Steven Beckers

Na de lezing kregen we nog de tijd om de beurs zelf te bezoeken. De 12 zalen van de Brussels Expo stonden vol met standhouders die expert zijn in een bepaalde branche van het bouwproces. De beurs telt honderdenl fabrikanten en producenten waardoor het makkelijker is om verschillende producten en leveranciers met elkaar te vergelijken.  

Detail dakopbouw

Deze beurs is de “place-to-be” voor iedereen die wil bouwen of verbouwen, en zowel voor vaklui als voor bouwheren.

Detail muuropbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *