Internationaal Architectuurproject

Drielandenpunt | Dag 4

Op dag 4 van onze rondreis vertrekken we na het ontbijt richting Chipperfield New Quarter. Deze hedendaagse urbanisatie is gelegen in Killesberg Hill (Stuttgart) en combineert residentiële woningen met kantoorruimtes, kleine handelszaken en restaurants.

Nadien staat het Weissenhofseidlung op het programma, waar we een uitgebreide rondleiding krijgen met een gids. Deze woonwijk met 21 bouwwerken is het resultaat van een internationale architectuurbeurs die voorbereid werd door Mies van der Rohe.  Het doel was om rijhuizen, eengezinswoningen en appartementgebouwen te ontwerpen met strakke gevels en platte daken als terrassen om het nieuwe bouwen en de nieuwe “Internationale Stijl” te promoten. Een aantal befaamde architecten, waaronder le Corbusier en Walter Gropius, hebben een budget gekregen om een bouwwerk te ontwerpen en te bouwen. Ik vond dit een zeer indrukwekkende site!

 

Na een korte lunchpauze gaan we richting het Mercedes-Benz Museum, een gebouw dat ontworpen is door architectenbureau UNStudio en gekenmerkt wordt door de integratie van constructie, circulatie en programma. Het vooraf vastgesteld circulatiepatroon is de basis van een dynamische, ruimtelijke opbouw die resulteert in de vorm van een klaverblad. Deze zogenaamde “inclusiveness” houdt in dat de bezoeker het globale verhaal te zien krijgt, en dat fragmentatie beperkt wordt. Er zijn slechts twee mogelijke routes om het useum te bezoeken.

We vervolgen onze dag met een kort bezoek aan het Kunstmuseum van Stuttgart voor moderne en hedendaagse kunst. Dit gebouw in de vorm van een glazen kubus werd ontworpen door de Berlijnse architecten Hascher en Jehle en geopend in 2005.

Met de kleine rondleiding in het Office Building ontworpen door Blocher Partners beëindigen we onze rondreis in het Drielandenpunt. Dit kantoorgebouw waar verschillende bedrijven gehuisvest zijn, werd gebouwd met aandacht voor transparantie, innovatie en duurzaamheid.

 

’s Avonds gaan we allemaal samen eten en delen we onze indrukken van de voorbije dagen. Het was een boeiende reis waarbij we veel speciale en indrukwekkende gebouwen hebben kunnen bezoeken. We sluiten af met een paar drankjes in Stuttgart City, want morgenochtend beginnen we aan de terugrit, richting Brugge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *