Internationaal Architectuurproject

Drielandenpunt | Dag 2

Vandaag staan we allemaal vroeg – en hopelijk goed uitgerust – op want er wacht ons een zéér drukke dag. Na een lekker ontbijtje starten we met een architectuurwandeling doorheen Basel.  We wandelen langs het Youth Hostel, het Museum of Contemporary Art, het Kunstmuseum Basel (hoofd- en bijgebouw), het gekende Hotel Nomad en tot slot het ZUM KUSS, een caffè Kultur Bar.  Persoonlijk was ik vooral onder de indruk van het Nomad hotel. Ondanks de ‘koele’ betonnen wanden en plafonds, straalt het hotel warmte en gezelligheid uit doordat het interieur heel doordacht gekozen is.

Na anderhalf uur wandelen springen we op de fiets en zetten we ons stadsbezoek verder.  We passeren vervolgens het Theater van Basel, de Vera Oeri bibliotheek, het Kollegienhaus University Basel, het Institute for Hospital Pharmaceuticals , de Novartis Campus met de Mehrotra Building en tot slot het Drielandenpunt. Helaas was de Novartis campus niet toegankelijk waardoor we een aantal gebouwen,waaronder de Mehrotra building, niet konden bezoeken.

Na een sportieve voormiddag beginnen we allemaal een hongertje te krijgen, dus tijd voor een welverdiende lunch. Tegelijkertijd kunnen we even rusten alvorens onze fietstocht verder te zetten.

 

Rond 13.30hr geven we het startschot voor het tweede deel van onze ‘Tour’. We bezoeken het Bläsiring House, de Messe van Basel, de
 Allgemeine Gewerbeschule and Schule für Gestaltung, een residentiële projectontwikkeling, de Warteck residential & commercial building
 en de vroegere Warteck brouwerij (waaronder ook de trap en de bijgebouwen), de Hans Urs on Balthasar Archives en de Roche Building 1. De Warteck site, en voornamelijk de trap, vond ik het hoogtepunt van het tweede deel van de fietstocht. Het contrast tussen de gebouwen en de hoekige trap zorgt er voor dat de trap de ‘eyecatcher’ wordt die met alle aandacht gaat lopen.

In de latere namiddag zetten we onze fiets op stal en bezoeken we Museum Tinguely.  Dit gebouw ligt in het Solitudepark aan de oever van de Rijn en is ontworpen door architect Mario Botta. Het museum opende de deuren in 1996 en toont een brede selectie van het werk van Tinguely. Tijdens onze reis werd iedereen gevraagd om een rondleiding te geven aan de medestudenten, en dit gebouw werd mij toegewezen – de inhoud van de voorstelling van museum Tinguely kan je hier lezen.

Onze dag ronden we af met een bezoek aan Schaulager, Launchlabs en het station van Basel met de fietsparking.

’s Avonds zijn we vrij en hebben we beslist om allemaal samen te gaan eten in WERK8 . We hadden dit gebouw in de loop van de dag bezocht en vonden het een heel fijn kader om wat langer te vertoeven.  Het moet worden gezegd dat we ook heel lekker gegeten hebben daar !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *