Internationaal Architectuurproject

Denemarken | Dag 1

Na een aangename autorit komen we zondag 31 maart in de late namiddag toe op onze bestemming. De sfeer is opperbest tijdens de reis en we kijken allemaal uit naar de ervaring die ons te wachten staat. Het appartement dat we samen huren is heel comfi en gezellig en de eerste avond toasten we op een schitterende week in Denemarken.

Om 9.00 uur worden we verwacht op VIA, de Universiteit van Aarhus, waar we een korte rondleiding krijgen in het prachtige gebouw. Nadien gaan we onmiddellijk aan de slag, we worden in groepjes verdeeld en de prof geeft ons een inleiding over de opdracht die we samen met de locale studenten tot een goed einde moeten brengen. Onze opdracht is het ontwerpen van een gevelelement waarbij je probleemoplossend moet denken. Ik zal deze opdracht in detail bespreken in een apart artikel.

Zodra duidelijk is wat van ons verwacht wordt deze week, gaan we de stad verkennen. We huren een stadsfiets en brengen bezoek aan de Dome of Visions, Iceberg, Nordhavnen en CAVI.

.

De Dome of Visions werd ontworpen door visionaire stadsontwikkelaars die gepassioneerd zijn door een duurzame samenleving en is eigenlijk een tweeledig experiment. Er werd ervaring opgedaan op het gebied van alternatieve constructies, materialen en digitalisering om de bouwsector te doen nadenken over de huidige klimaatuitdagingen en te optimaliseren rond energie en grondstoffen. Ten tweede is het ook een experiment dat ondernemers doet nadenken over de ruimtelijke ordening en stedenbouw zodat de stad een aantrekkelijke en actieve omgeving wordt voor de bewoners. 

De Iceberg is een uniek appartementencomplex aan de haven van Aarhus. Het bevindt zich ten oosten van het stadscentrum waar een nieuwe wijk is ontstaan. De gebouwen zijn architectonische pareltjes en zijn zo ontworpen dat alle appartementen optimaal kunnen genieten van zeezicht. De typische constructie van de punten aan het dak zorgen voor een grote gelijkenis met drijvende ijsbergen.

Nordhavnen is een gezellige en levendige haven waar zowel vissersboten, zeilboten, motorboten als roeiboten aangemeerd liggen. Bovendien is er ook een ruimte afgebakend waar gezwommen mag worden. De omgeving wordt ook gekenmerkt door talrijke viswinkels, visrestaurants en gastronomische eetgelegenheden.

CAVI is de afkorting voor Center for Advanced Visualization and Interaction en werd opgericht in 2001 als interdisciplinair onderzoekscentrum aan de Aarhus University. De focus ligt bij interactieontwerp en digitale esthetiek. Er wordt nauw samengewerkt met externe partners waardoor de volledige installatie gemaakt moet worden omdat dit soms in de echte wereld wordt toegepast.

Op de middag stoppen we even in een gezellig eethuisje waar we een lekker broodje eten om vervolgens terug naar school te keren en aan onze opdracht te werken. Nadien komen de studenten samen in de lerarenkamer om bij te praten met een biertje / drankje. Er wordt veel belang gehecht aan de onderlinge communicatie hier op school en dat vind ik heel positief en leerrijk.

.

Om de dag af te sluiten brengen we nog een bezoek aan het Aarhus Congress Center en de Salling Rooftop.

Het Aarhus Congress Center is de grootste conferentieruimte in Denmarken en bevindt zich temidden van het stadscentrum.  Vlak ernaast bevindt zich de Concert Hall en Radisson Blu hotel waardoor er een internationale sfeer hangt. Dankzij de grootte en de flexibiliteit van het Congress Center is het uitermate geschikt voor allerhande culturele evenementen en beurzen.

Het Salling Rooftop is een uniek dakterras met een bar en een stadstuin en bevindt zich op het dak van een supermarkt (Salling). Vanaf het terras is er een adembenemend uitzicht over de stad. In de bar kan je genieten van een lekkere lunch of een drankje. Er zijn ook lounge ruimtes waar je lekker kan chillen en op vrijdag het weekend kan starten met een DJ-set.

Rond half 10 ’s avonds zijn we terug op ons appartement, moe maar voldaan van alle indrukken die we hebben opgedaan tijdens deze eerste dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *