Architectuurproject,  Detailleren,  Integrale duurzaamheid,  Onderzoeksgericht,  Reflecteren,  Uitvoeringsfase,  Visualiseren

AP.2 | House Of Time

Zoektocht naar ruimtelijkheid

Opdracht

Tijdens het tweede semester kregen we de opdracht om een eengezinswoning te ontwerpen, gelegen aan de
Dupont-site. Het gebouw bestond uit drie woningen, waarvan twee halfopen bebouwingen en één rijwoning. De woning diende compact, stedelijk en duurzaam te zijn. In vergelijking met de eerste opdracht waren er hier meer beperkingen: de ligging van het terrein was niet optimaal gezien de oriëntering en de achterliggende industrie, het voorziene grondoppervlak was beperkt tot een gevelbreedte van 6,70m en een diepte van 14m. Andere aspecten waar de nodige aandacht aan gegeven moest worden waren de structuur, de verticale circulatie, de functionaliteit, de lichtinval, de terrassen, vide en patio.

Uitvoering

Aangezien ik de rijwoning toegewezen kreeg, was mijn eerste aandachtspunt de lichtinval want dit is vaak beperkt in rijwoningen. Mijn basis is altijd het tekenen van een vast grid dat aangeeft waar de steunmuren komen en waar de muren dus doorlopen over de verschillende verdiepingen. Door in dit geval de patio in het midden van de woning te plaatsen krijg je veel meer daglicht binnen. Niet alleen wordt het licht verdeeld over de verdiepingen, maar bovendien krijgt het donkerste deel van de woning op die manier natuurlijk daglicht.

In een tweede fase heb ik gekeken naar de functionaliteit en de verticale circulatie.  Door de trap in het midden van de woning te plaatsen zijn alle ruimtes vlot bereikbaar en staan ze –bij wijze van spreken- met elkaar in verbinding. Ook het ruimtelijke aspect wordt versterkt door de centrale ligging van de traphal en de patio. Ook de vide boven de keuken draagt bij tot de ruimtelijkheid omdat er zo ook een connectie ontstaat tussen de studeerruimte en de keuken. De ramen en het terras aan de voorgevel werden zo geplaatst dat er voldoende lichtinval is, maar geen inkijk. De achterzijde daarentegen bestaat bijna volledig uit glas. De vereiste ruimtes heb ik nadien gegroepeerd volgens hun connectie met elkaar, de mogelijkheid om naar buiten te gaan, en de graad van privacy (nl. slaapvertrekken op de bovenste verdieping) die verwacht wordt.

Wat materiaalkeuze betreft heb ik in eerste instantie focus gelegd op het dak. Door gebruik te maken van thermische isolatie voor platte, groene daken kan de verwarmingskost aanzienlijk beperkt worden. Om de woning een moderne look te geven heb ik gekozen voor verlijmde lichtgrijze, lange gevelstenen. Het interieur van de woning werd een combinatie van vloertegels en hout.



Presentatieposter

Presentatieposter B

Doorsnedes 1

Doorsnedes 2

Gevels

Grondplannen 1

Grondplannen 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *