Architectuurproject,  Detailleren,  Integrale duurzaamheid,  Onderzoeksgericht,  Reflecteren,  Visualiseren,  Werk interdisciplinair samen

AP.3 | De tijger

Innovatieve stadsontwikkeling

Opdracht

We starten het tweede jaar TA met het ontwerpen van een co-housing project “De Tijger” in de buurt van de St-Michielskerk. De site bevindt zich op een druk kruispunt in de dorpskern en is omgeven door vele handelspanden. Bovendien bevinden er zich ook een aantal scholen op wandelafstand. Dit alles maakt dat het tijdens de spitsuren vrij druk kan zijn in het centrum.

Deze opdracht werd samen met een medestudent uitgewerkt en omvatte twee aparte woonblokken waarvan we er elk één voor onze rekening namen. Om tot een coherent geheel te komen dienden we vaak te overleggen zodat we niet afweken van ons concept en visie.

Op het gelijkvloers had 1 van de woonblokken een polyvalente ruimte voor de bewoners, in het andere woonblok bevond zich een soepbar.  We moesten bovendien rekening houden met de vorm van het dak dat voor 1/3 doorbroken moest worden voor uitbouw, met de brandnorm in de trappenhal en met het zicht vanuit de appartementen. Tot slot dienden de appartementen op de eerste verdieping rolstoeltoegankelijk te zijn en werden er vanuit de stad Brugge ook nog een aantal eisen opgelegd: een hellend dak van 45 graden, de kroonlijsthoogte,…

Uitvoering

Het gebouw werd opgesplitst in twee aparte woonblokken, maar met een aantal gemeenschappelijke delen. We hebben elk een deel van het gebouwencomplex ontworpen, maar met voldoende overleg zodat beide woonblokken naadloos bij elkaar aansluiten en het concept doorgetrokken wordt.

Ons concept wordt gedragen door te spelen met open en gesloten ruimtes alsook met overwegend diagonale doorkijkmogelijkheden binnen de afzonderlijke appartementen. Belangrijk voor ons was ook het doortrekken van de handelszaken waardoor de soepbar in het verlengde komt te leggen van de andere winkels.

Aangezien ik het woonblok met de soepbar ontworpen heb, ga ik hier meer in detail gaan. Deze handelszaak omvat naast een verbruikersruimte van 24 zitplaatsen ook een keuken, een berging en een toilet. Een pluspunt is uiteraard dat de soepbar ook over een deel van de tuin beschikt waar ik een terras met nog 12 zitplaatsen heb voorzien. Bovendien omvat het gelijkvloers ook gemeenschappelijke delen waaronder de afvalberging, de technische ruimte en een fietsenstalling voor 8 fietsen. Voor de afwerking heb ik gekozen voor veel glas, zowel in de voorgevel als de achtergevel. In de soepbar heb ik gewerkt met overwegend hout en tegels om een gezellige omgeving te creeëren.

Op de eerste verdieping bevindt zich het mindervalideappartement. Uiteraard heb ik rekening gehouden met de toegankelijkheid door brede deuren en een draaicirkel van 1,5 meter te voorzien zodat men vlot met een rolstoel kan bewegen binnen het appartement. Vooraan rechts is de inkomhal met doorgang naar de keuken en de leefruimte. Zowel de inkomhal als de leefruimte en de keuken hebben grote raampartijen.  Het ruime terras is zuidgeoriënteerd en grenst rechtstreeks aan de woonruimte. Vanuit de living kan men naar een sas gaan waarachter zich het nachtgedeelte bevindt: een slaapkamer, een badkamer en een extra toilet.  

Op de tweede verdieping werd een dakappartement ondergebracht met dezelfde indeling, maar met schuine muren.

De tuin is rechtstreeks toegankelijk van op de straat en is ook gemeenschappelijk. Toch hebben we in de tuin een paar natuurlijke afscheidingen voorzien in de vorm van hagen en planten, waardoor er verschillende compartimenten ontstaan. Zodoende is er naast het terras voor de soepbar en de multifunctionele ruimte nog voldoende plaats voor de bewoners om van de tuin te genieten. We hebben zelfs de ruimte voorzien voor een kleine moestuin.  



Presentatieposter

Grondplannen

Snedes en Gevels

Verkoopsfolder 

Uitvoeringsplannen 1

Uitvoeringsplannen 2

Brandweerplan Snede

Brandweerplan Grondplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *