Architectuurproject,  Detailleren,  Integrale duurzaamheid,  Onderzoeksgericht,  Reflecteren,  Uitvoeringsfase,  Visualiseren,  Werk interdisciplinair samen

AP.4 | Waterfront

Vraag naar persoonlijke exclusiviteit

Opdracht

Het laatste project van schooljaar 2018-2019 bevindt zich aan de Steenkaai in Sint-Pieters (Brugge) en bestaat uit een appartementsgebouw van 3 bouwlagen en een duplex waardoor er in totaal 5 bouwlagen zijn.

Het appartementsgebouw zelf wordt opgetrokken in een betonskelet en bevat 5 ruime tweeslaapkamer appartementen alsook de noodzakelijke gemeenschappelijke delen waaronder een casco ruimte van 80m², een fietsenstalling en een lift.

Het duplexappartement wordt uitgevoerd in houtskelet en dient de architecturale blikvanger van het gebouw te zijn. Dit appartement omvat een inkom met apart toilet, een ruime living met keuken en berging en een slaapkamer met aansluitende badkamer.  Ook de daktuin en de terrassen werden onder de loupe genomen. Focus wordt gelegd op de duplex omdat de hobby van de bewoner(s) doorslaggevend moet zijn voor het ontwerp.

Uitvoering

Door de groene omgeving van het gebouw wou ik in de eerste plaats een samenhang verwezenlijken tussen het gebouw en de omgeving. Door veel glas te gebruiken haal je de natuur naar binnen.  Bovendien zorg je voor een open indruk en is er veel natuurlijk daglicht aanwezig in alle appartementen. Voor de toegang tot het gebouw wou ik een alternatief dan de klassieke inkomdeur vooraan in de gevel. Ik heb dan ook gekozen voor een doorgang die de straat verbindt met een groenzone in het midden van het gebouw. Deze groenzone strekt zich verticaal uit over de verschillende verdiepingen, zorgt eveneens voor veel lichtinval en heeft het effect van een serre. Dit serre-effect komt terug bij het duplexappartement waar een dergelijke glaspartij ook beide verdiepingen verticaal verbindt.

De typeappartementen hebben een zuid-georiënteerde, ruime en open leefruimte met uitzicht op het water. Een ruime gang met veel bergruimte en een grote glaspartij die een buitenmuur vervangt, is niet alleen praktisch maar verbindt de leefruimtes met de slaapvertrekken aan de noordzijde van het appartement. Het vele glas zorgt bovendien voor extra veel lichtinval. Het terras bevindt zich vooraan met zicht op het water en is voorzien van een luifel om oververhitting van de woonruimtes tegen te gaan in de zomer.

Het duplexappartement heeft vooraan dus een grote serre waardoor je zowel in de leefruimte als in de keuken kan genieten van het groen. Aangezien de bewoner groene vingers heeft en workshops geeft in Urban Farming, is dit zeker een pluspunt. Naast de mooie open keuken die zich op de bovenste verdieping bevindt, is er ook nog een extra groenten- en kruidentuin. De keuken is tevens gelegen aan een vide die uitkijkt op de leefruimte waardoor een ruimtelijke sfeer gecreëerd wordt. Dankzij de mooie grote ruimtes is er veel lichtinval. Verder heb ik uiteraard gekozen voor een groen dak wat gebruikt kan worden voor het kweken voor groenten en fruit. Er is ook een buitenkeuken voorzien waar samen gekookt kan worden of workshops kunnen gegeven worden door de bewoner. Daarnaast heeft de bewoner ook nog een privéterras wat enkel kan bereikt worden via de serre.

 

 

Presentatieposter

Grondplannen

Gevels, Snedes en Lijnrenders

Uitvoeringsplannen

Duurzaamheid – Vloer

Bouwbestek – TF

Conceptnota – Ventilatie

Aanzet Elektriciteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *