Vrije tijd

Utrecht

Tijdens de Kerstvakantie heb ik een weekendje in Utrecht verbleven, en ik was aangenaam verrast van de stad. Utrecht heeft, naar mijn gevoel althans, veel gelijkenissen met Amsterdam, maar is veel compacter waardoor het gezelliger overkomt.

Toen we toekwamen viel mijn oog onmiddellijk op het nieuwe stationsgebouw én het stationsplein. Het stationsgebouw is groots opgevat, maar heel overzichtelijk opgebouwd. Op vaste plekken zijn trappen en liften en aan de twee lange zijden van de stationshal bevinden zich de winkels en de dienstverlening. Op de eerste verdieping bevinden zich overwegend horecazaken. Het architectenbureau Benthem Crouwel heeft het station ontworpen met een opvallend golvend dak en een hoge glazen gevel die uitkijkt op de sporen. Het stationsplein richting centrum (via shoppingcenter Hoog Catharijne) is semi-overdekt en het dak is meteen ook de blikvanger van het plein. Deze overkapping werd ontworpen door Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten) en lijkt wel een bollendak. In het dak zitten 49 transparante luchtkussens verwerkt met elk een diameter van ongeveer 7 meter. Dankzij dit ontwerp kon men het totale gewicht van het dak beperken én krijg je ook heel veel natuurlijk daglicht.

Na de check-in in het hotel,  hebben we een leuk adresje gezocht om te lunchen. Ik heb gekozen voor de trendy Streetfood Club, en … het was een schot in de roos. Het interieur is adembenemend. Zodra je over de drempel stapt, word je bedolven door felle kleuren en verrast door gekke accessoires en speciale stoeltjes. Je wordt bijna verblind door het licht dat via het glas-in-lood dak naar binnen schijnt. Je komt haast ogen te kort om al deze ‘organised chaos’ in je op te nemen. Het restaurant gedeelte met open keuken is verdeeld in twee zalen: de oogstrelende pink room en de hippe green room. 

Daarnaast is er ook een loungy bar, waar je de hele avond lekker kan genieten van sublieme cocktails die samengesteld zijn door een mixologist. 

Aangezien het weer behoorlijk goed was, hebben we in de namiddag een stadswandeling gemaakt. We zijn gestart aan de Oudegracht, omdat we logeerden in een oude werf van vroeger. Dit is een uniek aspect van Utrecht!! Door gebruik te maken van het hoogteverschil tussen het grachtwater en de hoger gelegen straat ontwikkelden de Utrechtse kooplieden in de Middeleeuwen een ingenieus havensysteem. De lager liggende aanlegkades stonden door middel van tunnels onder de straat door, direct in verbinding met de opslagkelders van de grachtenpanden. Vandaag is de Oudegracht nog steeds het bruisende middelpunt van Utrecht. Langs het water vind je talloze gezellige restaurantjes, horecagelegenheden en hotelletjes. Andere trekpleisters zijn zeker de Dom en het Centraal Museum dat gewijd is aan “De Stijl” met veel werk van Rietveld en Dick Bruna. Het museum is gevestigd in een voormalig Middeleeuws klooster en bestaat uit een verzameling gebouwen en een prachtige grote binnentuin. Het is een heerlijke plek om te slenteren door de vele gangen en trappenhuizen, en waar je je kan laten verrassen door de diverse tentoonstellingen.

In de vooravond bezoeken we de stadsbrouwerij Oudaen, waar we een rondleiding krijgen. Deze brouwerij bevindt zich in de werfkelder van Stadskasteel Oudaen wordt jaarlijks op ambachtelijke wijze zo’n 75.000 liter bier gebrouwen. Vooral hun Witbier en Pilsener is gekend, maar ik ben toch fan van het donkere Dubbel en Winterbock bier. Nadien hebben we een leuk restaurantje opgezocht waar we genoten hebben van een verfijnde maaltijd. Koenraad is nog niet zo lang open maar een echte aanrader! Hierna zijn we nog gaan genieten van een lekker drankje in Rum Club, een cocktailbar waar alle locale jeugd samenkomt.

De volgende ochtend, na een uitgebreid ontbijt, hebben we de Dom bezocht. Een indrukwekkend gotisch gebouw uit de 14e eeuw én tevens de hoogste kerk in Nederland. In de 17e eeuw heeft een tornado een middenschip volledig verwoest. Dit deel van de Dom werd nooit heropgebouwd waardoor de toren en de kerk van elkaar gescheiden blijven door een groot plein, het Domplein.

In de namiddag verlaten we de stad en rijden we richting het befaamde huis van Rietveld Schröder in een buitenwijk van de stad. Helaas was het niet mogelijk om het “on-the-spot” te bezoeken, en is het noodzakelijk goed op tijd te reserveren. Vlakbij ligt het Wilhelminapark, een mooi stukje natuur in Engelse landschapsstijl, dus een wandeling daar mocht niet ontbreken. Het park is omgeven door mooie statige villa’s en herenhuizen uit het begin van de 20ste eeuw. Vervolgens wandelen we terug naar onze auto om huiswaarts te keren. Utrecht was voor mij onbekend terrein, maar ik en aangenaam verrast door de veelzijdigheid van deze stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *